The PMO Company

Voorlopige uitslag projecten thema's enquete!

15-03-21 12:50 Comment(s) By Henk-Jan

Van traditioneel naar agile is HET belangrijkste thema in projecten in 2021

The PMO Company is al 15 jaar bezig met verbeteringen van project management bij bedrijven. Sinds 2019 is onze focus verschoven naar het verzorgen van de beste project professionals voor de uitvoering van projecten. Desalniettemin is het helpen verbeteren van organisatie met betrekking tot het beter doen van alle projecten een belangrijke component van onze dienstverlening. Vandaar dat wij jaarlijks willen peilen welke thema's spelen. En voor 2021 kun je hieronder de resultaten vinden tot nog toe!

Organisatie van traditioneel naar Agile/SAFe als meest belangrijker thema in 2021

Het is duidelijk dat de Agile stroming doorzet. Het is echter niet eenvoudig om zomaar om te schakelen. Dat blijkt wel uit de vele interviews die we gehouden hebben. Wat eruit sprong zijn twee dingen:


1. Zonder management mandaat, aandacht en commitment gaat het niet vliegen

2. Er is ook een cultuur omslag nodig: er wordt meer leiderschap en verantwoordelijkheid verwacht van de teamleden.Beide aandachtspunten staan bij ons in het vizier. We organiseren workshops en trainingen om hier extra aandacht aan te geven. We benaderen het vaak als een tweetraps raket: eerste begrip en mandaat van management: we gaan de organisatie veranderen en zelfstandiger laten werken: wat betekent dat nou precies?

En vervolgens besteden we aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling en cultuur van de individuele teamleaden.

Het moet duidelijk zijn dat fouten maken mag, initiatief nemen gewaardeerd wordt en dingen anders doen (om te kijken of het beter of sneller kan) word aangemoedigd!

Een grote verassing voor ons: Project tooling / applicaties komen als tweede belangrijke thema voor 2021 uit de enquete!

En waarom is dat een fijne verassing? Omdat wij sinds onze oprichting in 2006 de visie hebben uitgedragen dat automatisering van project opvolging en communicatie in een centrale online project omgeving het verschil zal gaan maken in de toekomst. En die toekomst is dus inmiddels aangebroken!


The PMO Company is partner en reseller van Changepoint's Daptiv (inmiddels opgenomen onder de Planview paraplu), partner van Planview P5.nl (met o.a. het zeer coole LeanKit voor heel grote Agile programmas) en we zijn reseller en implementatie partner van Clarizen. En zelfs hebben we Atlassian's Jira gevoerd als partner en hebben we hier nog steeds de nodige kennis van aan boord.

Kortom: vragen over tooling of ovewegingen om een tooling vergelijk te gaan doen (RFI): we delen onze kennis graag!

Het derde meest interessant thema is Project Methodieken: daar is The PMO Company haar levensloop mee begonnen!
Wij hebben in 2009 onze toenmalige collega Jeff Monnee gevraagd om de lead te nemen in een gestuctureerde aanpak om te komen tot een volwassen projecten organisatie. Deze aanpak heeft veel overeenkomsten met P3O en behandeld alle onderwerpen die van belangrij zijn voor een projecten organisatie zowel op operationeel, tactisch, als ook strategisch niveau.
PMOC P3MO Guide

En op basis van deze niveaus is vervolgens per onderwerp uitgewerkt welke operationele zaken hiervoor uitgewerkt moeten worden zodat een eenduidige besturing mogelijk wordt:  rollen en verantwoordelijkheden, welke processen lopen, maar ook welke goedkeuringen nodig zijn, etc.!


In het plaatjes staat weergegeven hoe we dat aangevlogen hebben. Overzichtelijk en zeer compleet op alle niveaus (operationeel, tactisch en strategisch) en alle onderwerpen.


Tevens hebben we hierop een PMO Maturity model ontwikkelt waarmee je goed kunt bepalen op welke aspecten je nog verder kan professionaliseren.


Bedrijven die willen werken aan een standaardisatie van de projecten aanpak zijn welkom om onze modellen, processen, templates en kennis op te halen!Drop een berichtje of share een like en we nemen contact op:
Kennisdelen = Kennisvermenigvuldigen!

En hier zijn ze dan! De resultaten van onze survey tot nog toe!
Neem contact op voor vragen over de survey of tooling!

Henk-Jan

Share -